Receptai

Keptas karšis


Jums reikės:
🐟Karšio – 4 gabalėlių
🥕Morkų – 2
🧅Svogūnų – 1
🥬Porų – 1
🥫Pomidorų padažo – 4 valgomųjų šaukštų
🌾Aliejaus (kepimui)
🧂Druskos – pagal skonį
🧄Česnakų – 1 skiltelės
🔹Juodųjų pipirų – žiupsnelio
🔹Miltų – pagal poreikį (karšio apvoliojimui)

Gaminimo eiga:
1. Karšio gabalėlius pabarstykite susmulkintu česnaku, druska ir pipirais.
2. Apvoliokite miltuose ir kepkite keptuvėje (įkaitintame aliejumi, kol žuvis iškepa bei apskrunda).
3. Nulupkite daržoves.
4. Sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną ir porą nedideliais gabaliukais.
5. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir sudėkite daržoves bei pakepinkite, kol šios suminkštėja.
7. Pagardinkite druska, sudėkite pomidorų padažą ir pakaitinkite dar kelias minutes.
8. Sudėkite žuvį ir išmaišykite.

Bulvių apkepas su silke


Jums reikės:
🥔Bulvių (virtų su lupena, atvėsintų) – 1 kilogramas
🐟Silkių filė aliejuje, silpnai sūdytos – 400 gramų
🥛Grietinėlės – 200 gramų
🥛Grietinės – 200 gramų
🥚Kiaušinių – 3 vienetai
🧀Kietojo sūrio – 100 gramų
🧄Svogūnų – 2 vienetai
🔹 Miltų (nebūtina) – 1.5 šaukšto
🌱Krapų – 1 pundelis
🧂Druskos, pipirų – pagal skonį
🧈Sviesto (arba aliejaus) – pagal poreikį

Gaminimo eiga:
1. Išvirtas bulves nulupti ir supjaustyti riekelėmis.
2. Susmulkinti krapus. Sutarkuoti sūrį.
3. Susmulkinti svogūną ir apkepti keptuvėje.
4. Kepimo formos dugną ir kraštus patepti sviestu arba aliejumi. Išdėlioti sluoksnį bulvių riekelių. Pabarstyti svogūnais ir smulkintais krapais. Išdėlioti gabalėliais pjaustytą silkę. Vėl dėti bulvių ir taip sluoksniuoti, kol baigsis produktai (viršutinis sluoksnis turėtų būti bulvių).
5. Kiaušinius lengvai suplakti, kad trynys ir baltymas susijungtų. Dėti grietinę, grietinėlę, miltus ir lengvai suplakti, kad būtų vientisa konsistencija. Pagal skonį pagardinti druska bei pipirais.
6. Plakinį užpilti ant bulvių, tolygiai paskirstant. Ant viršaus užberti tarkuoto sūrio.
7. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, iki kol viršus gražiai paruduos (likus 10 min. iki kepimo pabaigos, apkepo viršų apibarstyti sūriu).
8. Išėmus iš orkaitės leiskite apkepui truputį atvėsti ir sutvirtėti. Patiekdami galite pagardinti smulkintais krapais ir svogūnų laiškais.
Pasistiprinkite, skanaus! 🍲🐟

Lydeka kepta folijoje


Ingredientai:
🐟~1 kg lydekos
🥕3 vnt. Morkų
🥔5 vnt. Bulvių
🧅2 vnt. Svogūnų
🌶1 vnt. Paprikos
🧄3 vnt. Česnako skiltelių
🧂Druskos
🧂Pipirų
🥬Petražolių
🌱Krapų
🥃Aliejaus

Gaminimo eiga:
Žuvį supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir paprieskoniuoti: žiupsnelis druskos, žiupsnelis pipirų , palikti prieskonius įsigerti iki valandos. Nulupti morkas, bulves, svogūnus. Daržoves supjaustyti smulkiais griežinėliais, kubeliais. Pasiruošti 4 vnt folijos lakštų, teptuku aptepti foliją ir sudėti ingredientus: žuvį, daržoves. Kepti 180 °C įkaitintoje orkaitėje, ~40 – 50 min. Pabarstyti petražolėmis bei krapais galima prieš kepant arba patiekiant, skoniui pastiprinti galima pasitelkti citrinos skiltelę.
Pasistiprinkite, skanaus! 🍲🐟

Gurmaniški šprotų skrebučiai su Ricotta sūriu

Ingredientai:
🔹2 gabalėliai mėgstamos šviežios duonos, lengvai paskrudintos.
🔹2 v.š rikotos sūrio
🔹2 skardinės konservuotų šprotų
🔹1 pusės citrinos sulčių
🔹Šviežių prieskoninių žolelių
Gaminimo eiga:
Ant kiekvienos skrudintos duonos riekelės užtepkite 1 šaukštelį rikotos. Tolygiai paskirstykite šprotų filė ant skrebučių, padėkite jas ant rikotos, ant skrebučių įtrinkite gausų juodųjų pipirų kiekį.
Papuoškite pasirinktiniais sezoniniais garnyrais, tokiais kaip šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis ir/ar mikrožalumynais. Ant skrebučių išspauskite šviežių citrinų sulčių ir mėgaukitės sveiku užkandžiu

Kaip pagaminti žaliajį sviestą, valgyti sveikai ir paprastai paruoštą šviežią žuvį? 🧐🐟

Iš Šri Lankos kilęs šefas Dilan Dampella Gamage dalijasi ypatingu receptu ir tikina, jog šviežiai žuviai nereikia daug prieskonių, geriausi – tiesiog druska, pipirai ir citrinos sultys, žolelės bei žaliasis sviestas. ! 👨‍🍳

Šviežią žuvį ruoškite taip:

  • įkaitinti orkaitę iki 200 °C,
  • šviežią žuvies file pabarstyti druska bei pipirais, pašlakstyti citrinos sulčių ir uždėti žaliojo sviesto gabalėlį kepant.
  • Šviežią žuvį idealiausia kepti 8 – 10 min. Patiekite su ypatinguoju žaliuoju sviestu, kurį pasigaminsite iš:

50 g krapų
50 g petražolių
a.š aliejaus
3 – 4 skiltelės česnako
200 g sviesto
Druskos (pagal skonį)

Sode augančias ar turguje rastas prieskonines žoleles: petražoles ir krapus sublenderiuoti su lašeliu aliejaus, tuomet į visą masę įdėti ir taip pat kartu sublenderiuoti su česnako skiltelėmis. Visą gautą masę išmaišyti su kambario temperatūros sviestu. Paruoštas sviestas ilgai negenda, jį galima šaldyti šaldiklyje ir bet kuriuo metu prireikus panaudoti sviestą kartu su šviežia žuvimi. Receptą šefas Dilanas rekomenduoja išbandyti su ešerio file, patiekti su morkomis ir bulvių piure.🐟👨‍🍳

Labai lengvai paruošiama lašiša, kepta folijoje su česnakais, citrina ir žolelėmis

Vienas iš geriausių paprastų, sveikų receptų. Kiekvieną kartą gaunasi puikiai!

Ingredientai:

  • 1kg lašišos išpjovos
  • 2 mažos cintrinos
  • 5 šakelės šviežių rozmarinų ar kitokių šviežių žolelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 4 skiltelės česnako nuluptos ir susmulkintos
  • Papildomai galima įdėti kitų smulkintų šviežių žolelių, tokių kaip bazilikas, čiobreliai, petražolės, krapai ar svogūnas
Kaip gaminti:
  • Išimame lašišą iš šaldytuvo ir paliekame 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kol paruošiame kitus ingredientus. Įkaitiname orkaitę iki 190°C. Tuomet, didelę kepimo formą arba kepimo skardą su apvadais, išklojame aliuminio folija per visą kepimo formos ilgį.
  • Foliją aptepame plonu sluoksniu aliejaus, tada viduryje dedame 2 rozmarino šakeles. Supjaustome vieną iš citrinų plonais griežinėliais ir pusę griežinėlių išdėliojame taip pat per vidurį. Ant viršaus dedame lašišą.
  • Lašišą apšlakstome alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska ir pipirais, tada ant viršaus dedame česnako skilteles. Ant lašišos taip pat uždedame likusius rozmarino ir citrinos griežinėlius. Iš antros citrinos išspaudžiame sultis ir užpilame jas ant žuvies viršaus.
  • Uždengiame lašišą folija. Folijos viduje svarbu palikti šiek tiek vietos orui cirkuliuoti.
  • Dedame lašišą į orkaitę 15-20 minučių, kol ji bus beveik visiškai iškepusi storiausioje vietoje. Kepimo laikas skirsis priklausomai nuo lašišos storio. Kepimo metu galima patikrinti ar lašiša iškepusi.
  • Ištraukiame lašišą iš orkaitės ir atsargiai nuimame foliją nuo viršaus. Tada įdedame žuvį atgal į orkaitę ir dar 3 minutes leidžiame pakepti, kol lašišos viršus ir česnakai gražiai apskrus. Svarbu stebėti, kad žuvis neperkeptų.
  • Štai ir viskas, ištraukiame lašišą iš orkaitės ir ji pasiruošusi pateikimui. Galima ją apibarstyti papildomomis šviežiomis žolelėmis arba užpilti daugiau citrinos sulčių.

Skanaus!

Šaltai rūkyta lašiša

Išrūkyti lašišą nėra sudėtinga, tačiau tai ganėtinai ilgas procesas. Tačiau rezultatas tai atperka! Dalinamės receptu, kaip skaniai ir nesudėtingai išrūkyti lašišą patiems.

Ingredientai:

  • lašišos filė, pjaustyta norimo dydžio gabaliukais
  • 1 dalis rudojo cukraus (marinatui)
  • 1 dalis druskos (marinatui)
  • krapai (marinatui)
  • tarkuota citrinos žievelė (marinatui)

Kaip gaminti:

  • Pirmiausia, sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus.
  • Plastikinio indo dugne beriame marinato, ant jo viršaus uždedame lašišos file, tada vėl marinatą.
  • Taip sluoksniujame, kol paruošiame visą lašišą, o tada dedame indą į šaldytuvą 2-3 dienoms. Svarbu kartkartėmis, lašišą inde pavartyti, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų.
  • Praėjus 2-3 dienoms, lašišą iš šaldytuvo išimame, labai gerai nuplauname šaltu vandeniu, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir kelioms valandoms vėl dedame į šaldytuvą, kad iš lašišos pilnai pasišalintų drėgmė.
  • Taip paruoštą lašišą, 2 paroms dedame į rūkyklą. Rūkymui galima naudoti drožles ir pjuvenas, vienos įkrovos drožlių užtenka 4-6 val., pjuvenos rusena ilgiau – apie 9-12 val.
  • Štai ir viskas, lašiša išrūkyta ir paruošta valgyti! Procesas ilgas, tačiau tikrai vertas įdėtų pastangų – šviežiai išrūkyta lašiša nuostabaus kvapo bei skonio.

Troškintas karpis

Ingredientai:

Karpis 1 vnt. vidutinio dydžio
Morkos 2 vnt.
Salierų stiebai 3 vnt.
Bulvės 4 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Sviestas 2 valg. š.
Vanduo 250 ml
Druska 0,5 arbat. š.
Juodieji pipirai 1 žiupsnelis

Kaip gaminti:

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

SKANAUS!

Jūrų lydekų filė

Ingredientai:

Žuvis 800 g jūrų lydekų filė

Morkos 4 vnt.

Svogūnai 2 vnt.

Alyvuogės 1 vnt. indelis juodųjų alyvuogių be kauliukų

Sviestas 2 valg. š.

Druska 1 žiupsnelis pagal skonį

Žuvies prieskoniai 1 arbat. š.

Sūris 100 g brandintas

Čiobreliai 2 vnt. švieži

Aliejus 3 valg. š. kepti


Kaip gaminti:

  1. Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite kubeliais.

  1. Svogūnus nulupkite sukapokite.
  2. Žuvį išvalykite ir paruoškite kelias vidutinio dydžio filė. Jas nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite žuvų prieskoniais, čiobreliais.
  3. Į karščiui atsparią kepimo skardą įpilkite aliejaus, jį paskirstykite po visą dugną, berkite svogūnus ir morkas, ant viršaus išdėliokite sviesto gabalėlius, tada dėkite žuvį ir berkite alyvuoges.
  4. Žuvį su daržovėmis kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
  5. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, į lėkštes išdėliokite žuvį ir daržoves.


SKANAUS!