Patiekalai

Labai lengvai paruošiama lašiša, kepta folijoje su česnakais, citrina ir žolelėmis

Vienas iš geriausių paprastų, sveikų receptų. Kiekvieną kartą gaunasi puikiai!

Ingredientai:

  • 1kg lašišos išpjovos
  • 2 mažos cintrinos
  • 5 šakelės šviežių rozmarinų ar kitokių šviežių žolelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 4 skiltelės česnako nuluptos ir susmulkintos
  • Papildomai galima įdėti kitų smulkintų šviežių žolelių, tokių kaip bazilikas, čiobreliai, petražolės, krapai ar svogūnas
Kaip gaminti:
  • Išimame lašišą iš šaldytuvo ir paliekame 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kol paruošiame kitus ingredientus. Įkaitiname orkaitę iki 190°C. Tuomet, didelę kepimo formą arba kepimo skardą su apvadais, išklojame aliuminio folija per visą kepimo formos ilgį.
  • Foliją aptepame plonu sluoksniu aliejaus, tada viduryje dedame 2 rozmarino šakeles. Supjaustome vieną iš citrinų plonais griežinėliais ir pusę griežinėlių išdėliojame taip pat per vidurį. Ant viršaus dedame lašišą.
  • Lašišą apšlakstome alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska ir pipirais, tada ant viršaus dedame česnako skilteles. Ant lašišos taip pat uždedame likusius rozmarino ir citrinos griežinėlius. Iš antros citrinos išspaudžiame sultis ir užpilame jas ant žuvies viršaus.
  • Uždengiame lašišą folija. Folijos viduje svarbu palikti šiek tiek vietos orui cirkuliuoti.
  • Dedame lašišą į orkaitę 15-20 minučių, kol ji bus beveik visiškai iškepusi storiausioje vietoje. Kepimo laikas skirsis priklausomai nuo lašišos storio. Kepimo metu galima patikrinti ar lašiša iškepusi.
  • Ištraukiame lašišą iš orkaitės ir atsargiai nuimame foliją nuo viršaus. Tada įdedame žuvį atgal į orkaitę ir dar 3 minutes leidžiame pakepti, kol lašišos viršus ir česnakai gražiai apskrus. Svarbu stebėti, kad žuvis neperkeptų.
  • Štai ir viskas, ištraukiame lašišą iš orkaitės ir ji pasiruošusi pateikimui. Galima ją apibarstyti papildomomis šviežiomis žolelėmis arba užpilti daugiau citrinos sulčių.

Skanaus!

Šaltai rūkyta lašiša

Išrūkyti lašišą nėra sudėtinga, tačiau tai ganėtinai ilgas procesas. Tačiau rezultatas tai atperka! Dalinamės receptu, kaip skaniai ir nesudėtingai išrūkyti lašišą patiems.

Ingredientai:

  • lašišos filė, pjaustyta norimo dydžio gabaliukais
  • 1 dalis rudojo cukraus (marinatui)
  • 1 dalis druskos (marinatui)
  • krapai (marinatui)
  • tarkuota citrinos žievelė (marinatui)

Kaip gaminti:

  • Pirmiausia, sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus.
  • Plastikinio indo dugne beriame marinato, ant jo viršaus uždedame lašišos file, tada vėl marinatą.
  • Taip sluoksniujame, kol paruošiame visą lašišą, o tada dedame indą į šaldytuvą 2-3 dienoms. Svarbu kartkartėmis, lašišą inde pavartyti, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų.
  • Praėjus 2-3 dienoms, lašišą iš šaldytuvo išimame, labai gerai nuplauname šaltu vandeniu, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir kelioms valandoms vėl dedame į šaldytuvą, kad iš lašišos pilnai pasišalintų drėgmė.
  • Taip paruoštą lašišą, 2 paroms dedame į rūkyklą. Rūkymui galima naudoti drožles ir pjuvenas, vienos įkrovos drožlių užtenka 4-6 val., pjuvenos rusena ilgiau – apie 9-12 val.
  • Štai ir viskas, lašiša išrūkyta ir paruošta valgyti! Procesas ilgas, tačiau tikrai vertas įdėtų pastangų – šviežiai išrūkyta lašiša nuostabaus kvapo bei skonio.